Blog 2 | het koffietentje

27 juli | Woensdag 

 

‘Doet u mij nog maar twee haver cappu’s ‘ Je zou denken wat een Amsterdamse mentaliteit, maar nee, dit gebeurt gewoon in het nuchtere Ede, in het koffietentje genaamd Cravings for green. Een vegan koffietentje met lokale lunchgerechten, waarbij een duurzame voedingscyclus centraal staat. Begin maart begon ik hier met werken, nadat ik mijn vaste baan als projectleider bij de Sint Maartenskliniek had opgezegd. Even iets totaal anders, werken met mijn handen, mensen blij maken met mooie koffies, taarten en lekkere broodjes. Uiteindelijk heb ik meer geleerd dan dit alleen, ik neem jullie daarom graag mee in dit korte avontuur, wat wie weet na Afrika nog een staartje krijgt!


Wennen
Wat was het wennen aan het begin, de hele dag staan, fysiek werk doen en alles moeten vragen. Waar staat de blender, hoeveel melk moet er bij een flat white, waar is tafel 8?...  Naast het fysieke werk, was het mentaal ook wennen. Ik moest wennen aan het feit dat niemand mij kende. Bij de Sint Maartenskliniek wist iedereen wie ik was en wat ik deed, ook een bepaald soort status gek genoeg. Hier was ik gewoon de mevrouw die koffie maakte. De oordelen die ik soms voelde bij het opnemen van drankjes, deed mij wat. Alsof het ik als gastvrouw minder was dan een projectleider. Ik begon daardoor vaker uit te leggen dat ik dit tijdelijk deed voordat ik naar Afrika zou gaan, om mezelf te verantwoorden.  Nergens voor nodig natuurlijk. Gek genoeg gingen sommige mensen anders tegen mij doen toen ze wisten wat ik eerder had gedaan en wat ik ging doen. Alsof ik daardoor meer respect kreeg. Alsof het gewoon aardig zijn en het brengen van lekkere koffie niet al genoeg respect verdiende. Kennelijk zit daar minder status achter. Ik leerde mezelf op een andere manier kennen en de oordelen, die ik blijkbaar zelf ook nog had, los te laten.


De no-waste pancake en lekkere schimmels
Ik ben opgevoed met het feit dat er zo min mogelijk wordt weggegooid als het gaat om eten, dat is zonde (de hongerwinter mentaliteit van mijn opa en oma zit er nog goed in). Deze mentaliteit wordt bij Cravings for green ook iedere dag toegepast. Verbazingwekkend genoeg gooit een gemiddelde Nederlander jaarlijks onnodig 33 kilo voedsel weggegooid… Maar hoe kunnen we dit anders doen? Het is een soort creatief boekhouden, maar dan voor chefs. Als er veel over is van bijv. carrot cake, dan had onze chef Eric altijd wel een idee, bijv drogen en er een crumble van maken. Daarnaast verwerken we de restproducten van onze sapjes (appelprut) weer in zelfgemaakte pancake, zogenaamde no-waste pancakes.
Daarnaast lieten we oude etensresten (bijv. brood) expres, onder gecontroleerde omstandigheden, beschimmelen om er vervolgens miso van te maken. Miso is een gefermenteerde pasta, die je heel erg lang kan bewaren. Zo heeft elk restje wel een mooie nieuwe bestemming. Hopelijk inspireert het meer mensen om creatief en duurzamer te koken


Duurzamer leven

Minder weggooien is een van de manieren om duurzamer te leven. Daarnaast kunnen we ook anders gaan verbouwen en minder consumeren. Eric en Bryn leerde mij over een voedselbos. Een voedselbos zorgt voor meer biodiversiteit, opname van CO2 en het houdt water vast. Ook kun je veel in het bos eten, zoals het woord al zegt. Minder consumeren is een andere manier om duurzamer te leven. Samen met Miriam (eigenaresse) organiseerde ik een kledingruilavond. Winkelen in elkaars kledingkast zonder je schuldig te voelen dat je iets nieuws koopt. Los daarvan is het ook onwijs gezellig om gezamenlijk te winkelen, win-win situatie! 

.
Mooie mensen
Het belangrijkste van deze tijd bij Cravings is het leren kennen van veel leuke en inspirerende mensen. De collega’s en de vaste klanten bij Cravings waren daar onderdeel van.

  • Vaste klant Monique en Theo. Zij komen elke week samen cappuccino drinken. Dan zaten ze relaxt achterin een boekje te lezen. Altijd behulpzaam, geïnteresseerd en mooie gesprekken mee kunnen voeren.
  • Lucas en zijn familie, de ondernemer van de buurt, met groene sap als zijn vaste bestelling. Een rasechte ondernemer met een goed hart!
  • Bryn en Eric, de chefs die mij iedere week weer een overheerlijke lunch serveerde, zelfs met bloemen op mijn bord, wie wilt dat nou niet op een casual donderdagmiddag tijdens zijn lunch.
  • Adne en zijn koffiekennis. Hij leerde mij het verschil tussen arabica en robusta koffiebonen, doorlooptijden, koffielanden en de complexiteit van koffie.
  • en natuurlijk Miriam, de eigenaresse, aanpakker, ideeën in overvloed, niet bang om te springen en bakt ook nog eens heerlijke taarten. Iemand die altijd oog heeft voor de ander en voor iedereen klaar staat. Wie goed doet, wie goed ontmoet!


Kortom, achter een haver-capu zit zoveel meer, het is maar hoe je ernaar kijkt.  Alle mensen van Cravings, BEDANKT! En wie weet tot in maart weer.


Wil je een bericht achterlaten, na het lezen van de blog, dan kan dit in het gastenboek.