Maandag | 25 september
Deze week loop ik mee met het management en voornamelijk met Arie (medisch directeur). In de ochtend van een delegatie vanuit Kenia en Ethiopië om te kijken hoe hun geld gebruikt is voor de oogkliniek. Leuk om ook verhalen te horen vanuit andere Afrikaanse landen over hun gezondheidszorg. Kenya is bijvoorbeeld zoveel meer ontwikkeld dan Malawi. Tijdens de rondleiding hebben we ook de OK bekeken, vandaar mijn huisvrouwen pakje, zie foto. Dit is de kleding die daar gedragen moet worden. Ook liet Arie zien hoe het solar systeem werkt in het ziekenhuis. Super mooi en duurzaam ingericht. Het ziekenhuis levert gedurende de dag zelfs energie terug aan het net. Mooie oplossing om te verduurzamen en de kosten te verlagen. Daarnaast houd je de stroom zelf gelijk. Gezien de elektrische tijd hier onwijs kan schommelen. Hierdoor kunnen apparaten sneller kapot gaan.
Arie heeft mij die ochtend veel uitgelegd over hoe alles werkt met de kosten hier. Geen DBC-systeem als in Nederland. Dit missie ziekenhuis is een ander soort ziekenhuis. Het is een mix van publiek en privaat. Hierdoor wordt het deels vergoed door de overheid en door fondsen. Bijvoorbeeld voor public health zorg betaalt de overheid het, zoals bevallingen, palliatieve zorg, HIV/TB, malaria en non-communicable disease (diabetes, hypertension etc). De registratie van het aantal patiënten is dus erg belangrijk, alleen dan krijg je hier geld. Alleen hanteert de overheid hier nog oude prijzen. Prijzen die niet mee zijn gegaan met de inflatie. Een bevalling kost hier 3 euro en een keizersnede 19 euro. Ongelofelijk toch!? Daar kan je de zorg echt niet van bekostigen. Daarnaast heeft de overheid al een betalingsachterstand van bijna 5 maanden. Dat betekent dat er echt geld vanuit fondsen moet binnenkomen om de rekeningen te kunnen blijven betalen. Normaal gesproken zou 70% gefinancierd worden door de overheid en 30% uit fondsen. Op dit moment is het precies andersom en komt er op nog eens niets van de overheid binnen.
In de middag zou de management meeting zijn, maar dit werd weer verzet naar dinsdag. In de middag heb ik verder gewerkt aan de plattegrond voor de TB-office. Leuk om even een totaal ander project te mogen doen en na te mogen denken wat handig is qua constructie. Deze week worden er offertes aangevraagd bij de leverancier en na goedkeuring kunnen hopelijk snel de werkzaamheden beginnen.
In de ochtend nog de laatste dingen door gemeten voor de plattegrond van het TB – office. In de middag was de management vergadering. Dit vond ik een hele belevenis. Waarom?:
Ik heb erg veel bewondering hoe Arie rustig blijft maar toch heel duidelijk is als hij vindt dat de verantwoordelijkheid niet goed genomen wordt.
In de ochtend heb ik gewerkt aan het voorbereiden van de kick-off bijeenkomst van het data dashboard project. Deze kick-off was in de middag. Manier van projecten doen is hier wel totaal anders. Email wordt hier niet gebruikt aangezien niet iedereen een laptop heeft. Dus wordt hier voornamelijk gewerkt met appgroepen. Hier wordt alle informatie gedeeld. In deze groep zitten nu 30 mensen. De kick off ging oke, ik merkte weer de lage energie in de ruimte. Wat ik lastig vind, gezien ik graag mensen enthousiasmeer. Ik denk wel dat dat gelukt is, alleen dat mensen dit hier gewoon totaal anders uiten. Met een temperatuur van 35 graden is dat misschien ook wat beter te snappen. Naast de sfeer zijn er nog een aantal andere dingen lastig aan dit project:
Leuk verhaal om te delen is de manier hoe we de powerpoint hebben geïnstalleerd in de ruimte. De beamer moest aangesloten worden, alleen was er in de ruimte geen stopcontact. We hadden een 10m verlengsnoer nodig om stroom te kunnen krijgen. Vervolgens de volgende uitdaging, het krijgen van een witte achtergrond. Met witte A2 vellen en tape hebben we dit uiteindelijk voor elkaar gekregen, zie foto.
Vandaag de laatste dag werken. Ik ga toch een poging doen mensen met google forms te laten werken. Ik houd me maar even van de domme. Een experiment om te krijgen of dit zonder training lukt.
Wil je een bericht achterlaten, na het lezen van de blog, dan kan dit in het gastenboek.